Založ si blog

Čo ťažia v Holandsku z marihuany?

Naše enormne tvrdé zákony za 20 rokov nevymazali drogy z našej spoločnosti. Prestávam veriť, že ešte tvrdšie zákony sú riešením. Naopak, môžme sa pokúsiť získať nad tým aspoň akú-takú kontrolu, ako to urobili  v Holandsku pred 30 rokmi. Čo tým Holanďania získali?

 

Zo zdravotného hľadiska:

Zatiaľ čo na Slovensku si kupuje mládež marihuanu od pochybných dílerov na ulici (ktorí druhou rukou predávajú pervitín), v Holandsku fungujú cofee  shopy s certifikovanou marihuanou, kde si môžte kúpiť konopné produkty od serióznych pestovateľov.  Marihuana sa tam fajčí tak ako tu, no prístup k tvrdým drogám sa značne obmedzil. Kto chce fajčiť konope, nemusí sa stretávať s pouličným dílerom, ktorý predáva aj prášky.  V 70-tych rokoch bol v Holandsku veľký problém s heroínom, ktorý naberal až pandemické rozmery. Legalizácia marihuany bol prvý krok v boji proti tvrdým drogám. Dnes sa dá hovoriť o úspechu.

 

Z ekonomického hľadiska:

Coffee shopy sú podniky, ktoré odvádzajú dane, dávajú ľuďom prácu a sú výrazným spestrením možností cestovného ruchu. Len Amsterdam navštívi ročne 5  miliónov turistov (!) a skúsme hádať či všetci sa prišli pozrieť len na obrazy, či katedrály.  Z  toho sú nemalé peniaze do štátneho rozpočtu.

Na Slovensku je situácia úplne opačná. Nemáme cofee shopy, ktoré  prispievajú do rozpočtu, ale máme väznice, ktoré vyciciavajú rozpočet (1 rok vo výkone trestu stojí štát asi 15 000 € ). To nehovorím ešte o súdoch a policajnom vyšetrovaní triviálnych prípadov študenta s minimálnym množstvom sušenej rastliny.

Slovenské zákony dokonca nepoznajú rozdiel medzi marihuanou a pervitínom, či heroínom. Prakticky sa nedá rozlíšiť ani medzi dílerom tvrdých drog a užívateľom marihuany, čo je v konečnom dôsledku obrovský  handicap v boji proti drogám.

 

PS: Niet divu, že tejto téme sa venuje čoraz intenzívnejšie  verejnosť, ale aj politici. Fico a minister spravodlivosti Borec už avízovali určité zmeny. Uvidíme, čo tentokrát vymyslia.

Človek, ktorý šiel za malé množstvo drog do väzenia neexistuje!

04.11.2013

29.okt.2013 prichytili policajti v Michalovciach 19-ročného Dominika, ktorý pre svoju potrebu vo vrecku teplákov prechovával sušinu rastliny o váhe 570 mg s obsahom viac ako 20 mg účinnej látky THC z ktorej by bolo možné pripraviť minimálne dve obvykle jednorazové dávky drogy. Obvinený bol umiestnený v cele policajného zaistenia. V prípade dokázania viny mu hrozí až [...]

Ako na drogových dílerov ?

03.05.2013

Hneď po revolúcii, keď sa otvorili hranice, začal rozkvitať obchod s drogami a to bola ďalšia príležitosť pre rôznych mafiánov a pochybných podnikavcov. Najhoršie bolo, že tento boom začal prakticky heroínom a doplatilo na to veľmi veľa prevažne mladých ľudí (aj životom) a ich rodín. Je pochopiteľné, že naši zákonodarcovia začali sústreďovať svoje sily [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

karel

Tento blog bude prevažne o slobode, o tejto spoločnosti a o slobode v tejto spoločnosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10263x
Priemerná čítanosť článkov: 3421x

Autor blogu

Kategórie